Quantcast
Channel: Nyheder fra Horsens Kommune
Viewing all 168 articles
Browse latest View live

Kinesisk nytårsshow med musik og masser af kampsport

$
0
0
Truppen, der i år gæster Horsens med et udvalg af traditionel kinesisk kunst og kultur, stammer fra provinsen Henan i det centrale Kina. Truppen har et særligt fokus på traditionel kinesisk kampsport, og der venter en række kungfu-indslag i showet der demonstrerer ekvilibristisk kontrol med såvel krop som traditionelle våben.
Udover kungfu er der sang-, musik- og danseindslag at se frem til i det fem kvarter lange eftermiddagsshow, som er generøst formidlet af den kinesiske ambassade i København.
 
Kinesisk kampsport - eller kampkunst burde det nok benævnes - har en mere end 4000 år lang historie bag sig, og netop i Henan-provinsen findes Shaolin-templet, som er berømt for sin kampsporttradition og udnævnt til Unesco Verdenskulturarv. Der er ingen tvivl om at der venter en sceneoptræden ud over det sædvanlige med storslået musik, farvestrålende kostumer og et fantastisk spændende indblik i kinesisk kampkunst og kulturarv.
 
Performancegruppen skal, udover Horsens, også optræde i Aarhus, Odense, Sønderborg og København.
Henan Art Troupe optræder på Horsens Ny Teater søndag d. 24. januar kl. 16, og der er fri entré. Forestillingen varer ca. fem kvarter. Billetter kan bestilles online på www.horsens.dk/kinesisknytaar eller afhentes i Horsens Ny Teaters billetsalg fra d. 8. januar.
Der kan max. bestilles fire billetter pr. person efter først-til-mølle princippet. Der vil være unummererede pladser.
 
I perioden omkring det kinesiske nytårsshow vil der desuden være udstilling og aktiviteter i anledning af det kinesiske nytår i KUBEN ligesom Horsens Bibliotek stiller skarpt på Kina i 3-5.
Horsens Kommunes Kulturafdeling er tovholder på den kinesiske gruppes besøg.

Kontakt kulturkonsulent Lene Bjarke Skov på tlf. 76292309 eller kulbj@horsens.dk for yderligere information.



Rengøringsdamernes legat

$
0
0
Af Mette Pamperin Rasmussen


100.000kr. Så mange penge arvede Torstedskolen (i dag Østerhåbskolen) i 1993 fra de tidligere rengøringsdamer på skolen, Dagny og Andrea Jensen. Pengene skulle bruges til legater til elever, der ”gennem stor flid, på en målrettet, behagelig måde og i positivt samspil med andre har opnået gode resultater i forhold til deres forudsætninger.” 

Søstrene Jensen var rengøringspersonale på Torstedskolen fra 1952 til 1965. De meget sparsommelige damer havde til sidst hverken varme eller vand i deres hus, fordi de ikke ville bruge penge på reparationer. Tidligere skoleinspektør Bent Pedersen mindes i en artikel fra 1993 også, at søstrene var så sparsommelige, at de til tider gjorde rent på skolen i mørke. 

Det kom i dag - den første skoledag efter juleferien - fire glade udskolingselever til gode, som hver især kunne fejre et legat på 500kr. 

Kl. 8.00 mødes alle elever fra 7., 8., og 9. klasse samt læseklasserne til den årlige legatoverrækkelse. Efter en nominering af en elev fra hver klasse i udskolingen blev der på hvert trin udvalgt en elev til at modtage legatet. De flittige elever er:

  • Nanna Kæmsgaard Møller, 7.B 
  • Cecilie Rasmussen 8.A
  • Nicklas Lazcano Krainert, 9.A
  • Morten Singers Sørensen, LÆ

”Det havde jeg ikke regnet med, jeg blev meget overrasket, men også vildt glad,” siger Cecilie Rasmussen fra 8.A. Hun modtog et legat for ”altid at være venlig og hjælpsom over for alle i klassen og på sporet. Du er altid i godt humør, og din positive tilgang til skolelivet smitter i den grad af på elever og lærere.”

”Det er dejligt med et skulderklap. Det viser mig, at hvis jeg fortsætter på denne måde, kan jeg få opfyldt min drøm om at komme på landbrugsskolen her efter 9. klasse,” siger Morten Singers Sørensen fra læseklassen. Han har en diagnose med ADHD og flere skoleskift med sig og i bagagen, men læseklassen på Østerhåbskolen blev vendepunktet i hans skolegang. Morten har ifølge sin udtalelse blandt andet lært at tro på egne evner og, tage udgangspunkt i de kompetencer, han mestrer. ”Som skoleelev møder du ind med overskud og velvilje til at gøre skoledagen god for både dig selv og hele klassen.”


En sej direktør

$
0
0

Af Vibeke Juul

Nyhedsmagasinet Mandag Morgen har udpeget Karin Holland, direktør i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune blandt 10 kvindelige ledere fra den offentlige sektor, der med deres ledelsesstil og faglighed er med til at gøre Danmark til en af verdens bedste velfærdsmodeller.

Karin Holland placerer sig på listen sammen med navne som EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager og juraens dronning: Barbara Beatrice Bertelsen, departementschef i Justitsministeriet.

Betegnelsen ”en sej direktør” får Karin Holland, fordi hun qua sit ansvar for velfærd og sundhed sørger for, at Horsens gør noget af det, som rigtig mange andre bruger en masse tid på at tale meget længe om.

Mandag Morgen skriver:
”Karin Holland var tilbage i 2010 en af de første til at sætte ord på de nye velfærdstendenser, der nu buldrer frem over hele landet. Aktive borgere, relationer, civilsamfund og partnerskaber er buzzwords i mange kommunale strategier, men under Karin Hollands ledelse har de fundet vej fra strategipapirerne og ud i organisationen.”

Mandag morgen skriver videre, at for Karin Holland er udtrykket ”Horsens løfter i flok” - udover at være en kultur og et mindset - også en arbejdsmetode, der er nødvendig for at løse samfundets store udfordringer.

Selv siger Karin Holland:
- Takket være et vedholdende fokus på resultater er det lykkedes de mange ledere og ildsjæle i Horsens Kommune at formidle vores innovationsstrategis fire spor til omverdenen: nemlig sundhedsfremme, civilsamfundet, velfærdsteknologi og samarbejde mellem det offentlige og private. Den strategi vil vi fortsætte.

Mandag Morgen har udvalgt de 10 kvinder på baggrund af samtaler med kilder med indgående kendskab til velfærdssamfundets maskinrum og den offentlige administration.

  

Vild med Horsens

$
0
0
Af Mette Pamperin Rasmussen


Nye borgere i Horsens Kommune er rigtig godt tilfredse med at bo her. Det viser en ny tilflytteranalyse, som Horsens Kommune har foretaget blandt tilflyttere til kommunen.

Den viser nemlig, at 87% enten er meget tilfredse eller tilfredse med at bo i kommunen. Det svarer nogenlunde til tilfredsheden i den seneste analyse fra 2011. 

”Det er et stort skulderklap, at nye borgere er glade for at bo her,” siger borgmester Peter Sørensen. Vi har et stærkt fokus på vækst og at få nye borgere til kommunen. Derfor arbejder vi målrettet med at gøre kommunen attraktiv. Nye borgere betyder liv og udvikling i lokalsamfundet og er en forudsætning for dynamik og velfærd.” 

Indkøb, kultur og natur
Inden de flyttede, havde de nye borgere positive forventninger til indkøbsmuligheder, kulturoplevelser og naturoplevelser i Horsens Kommune. Mindst to tredjedele af de tilflyttere, der havde positive forventninger, oplever, at forventningerne er blevet indfriet.

”Det er spændende at naturoplevelser har så stor vægt blandt tilflyttere. At bevæge sig i naturen er blevet en stærk tendens i et sundt og aktivt liv. Derfor har vi også i kommunens nye bosætningsstrategi fokus på oplevelser og motion i naturen,” siger Helle Laursen, der er erhvervskonsulent i Horsens Kommune.

Relationer betyder mest
Den primære årsag til at folk flytter til, er fortsat relationer til familiemedlemmer eller venner, der bor i kommunen. Pardannelse kommer ind på andenpladsen, og på tredjepladsen er det boligpriserne, der lokker. 76% af tilflytterne har i forvejen familie eller venner, der bor i Horsens, og 52% har på et tidligere tidspunkt boet i kommunen.

Fra Aarhus og Hedensted
Aarhus og Hedensted er de to kommuner, som ”leverer” flest og næsten lige mange borgere til Horsens Kommune. Ud af det samlede antal tilflyttere fra andre danske kommuner kom 19% af tilflytterne i 2014 fra hhv. Aarhus og Hedensted. Særligt aarhusianerne foretrækker at bosætte sig i parcelhuse, og de attraktive boligpriser i Horsens Kommune er af afgørende betydning for deres valg.

Horsens Kommune er en af de hurtigst voksende kommuner i landet. I gennemsnit kommer 880 nye borgere til kommunen hvert år.

I tilflytterundersøgelsen deltager tilflyttere til Horsens Kommune i perioden januar 2014 til december 2014.

Masser af børn på fortovet

$
0
0

Af Vibeke Juul

Det bliver synligt i gadebilledet, når 110 børnehavebørn og 25 ansatte mandag den 11. januar 2016 i samlet flok går fra deres ”gamle” børnehave til en ny.

Daginstitution Søndermark, det tidligere Sct. Georgshjemmets Vuggestue og Børnehaven Åkanden, flytter nemlig sammen på Lindvigsvej 4. Det betyder, at institutionens 175 børn og 50 ansatte får helt nye omgivelser at boltre sig på.

På matriklen er allerede Horsens Byskole, Afdeling Lindvigsvej, så Sønderbro Børneenhed er dermed en realitet.

Vuggestuebørnene har allerede indtaget deres nye domicil, og på mandag gælder det så børnehavebørnene.

- Vi vil gerne gøre det lidt festligt, så derfor har vi fået politiets tilladelse til på sikker vis at eskortere børnene fra Børnehaven Åkanden i Blumersgade til deres nye institution på Lindvigsvej, fortæller daginstitutionsleder Leslie Bak og tilføjer, at børnene glæder sig helt vildt til at flytte ind.

Børn og personale forlader Blumersgade ca. kl. 9.15 og modtages på Lindvigsvej af skolens børn og personale med en flagallé.

Derefter bliver der sunget og spist frugt i festsalen.

Horsens Byskole, Afdeling Lindvigsvej rummer nu børn fra vuggestuealderen til og med 6. klasse.


Succes med skodprojekt

$
0
0

Af Vibeke Juul
Foto: Per Algreen

På Langmarkskolen i Horsens er det klamt at ryge cigaretter.

Den holdning er efterhånden blevet så grundfæstet hos eleverne, at et treårigt projekt, der skulle bekæmpe rygning blandt de unge, har vist sig at være noget nær overflødigt.

Projektets mål var ved starten i 2013, at antallet af elever i 7.-9. klasse, der ryger, skulle falde med minimum 50 %. På det tidspunkt røg syv elever. I dag er skolen totalt røgfri.

Det markeres onsdag den 13. januar 2016 kl. 10.00, hvor samtlige 450 elever trækker i en t-shirt med logoet Røgfri Skole.

- Da vi startede projektet, var der syv elever i udskolingen, der røg, så målgruppen var allerede på dét tidspunkt begrænset. Men vi er rigtig stolte af, at vi nu også har fået de sidste med, fortæller skoleleder Birthe Rasmussen.


Langmarkskolen i Horsens har haft succes med et skodprojekt. Der er ikke længere rygere på skolen. 

Til trods for de få rygere har skolen - som led i projektet - trukket i forskellige håndtag for at gøre skolen totalt røgfri. Nogle af eleverne har blandt andet indgået kontrakter om, at de ikke ville ryge.

- Mange af eleverne mente, det var helt overflødigt med kontrakterne, eftersom de jo ikke røg, men de underskrev dem alligevel. Og det var fint, for på den måde fik de også en anledning til at tale med deres forældre om rygning, siger Birthe Rasmussen.

Medin Sarac, der går i 9. klasse, har aldrig røget. Det samme gælder hans kammerater, og de er gået så langt som til at tage direkte afstand fra kammerater, der røg.

- Det er klamt at ryge, og man kan godt sige, at vi på en måde har mobbet dem, der røg, for vi holdt dem uden for. Ved at have nul-tolerance over for rygning undgår man situationer, hvor én ryger kan lokke andre med ud og gøre det samme, siger Medin.

Også Cecilie Behrens Andersen, 8. klasse, har en håndfast mening om rygning – dog med lidt andre argumenter. Hun er svømmer og går i eliteidrætsklasse:
- Vi taler aldrig om rygning, Vi har vores krop at tage hensyn til, og som idrætsudøver på højt niveau ryger man bare ikke.

Udover Langmarkskolen har Horsens Byskole, Learnmark og Produktionshøjskolen deltaget i projektet.

Sundhedsstyrelsen har støttet projektet.


Klippekort giver ældre hjælp til oplevelser

$
0
0
Af Mette Pamperin Rasmussen

En tur på museum er ikke hverdagskost for 73-årige Ib Eriksen, der bor i eget rækkehus i Torsted i Horsens Kommune. Siden han fik en hjerneblødning i for tre år siden, har han ikke selv kunnet komme ud, og er afhængig af hjælp fra den kommunale hjemmepleje.

Med Klippekortordningen, som giver borgere på over 67 år mulighed for ekstra hjemmehjælp, har Ib Eriksen fået mulighed for at komme på større eller mindre udflugter med sin hjælper.

”Jeg er meget interesseret i kunst og historie og har altid været det. Derfor er det dejligt, at få muligheden for at komme en tur på museum - ellers kunne jeg jo ikke komme ud,” fortæller han. Sammen med sin hjælper Anette Hansen, har han besøgt både Moesgård Museum, Kunstmuseet og været til koncert med Musikskolen i Vor Frelser Kirke i Horsens.

6 timer i kvartalet
Klippekortordningen betyder, at Ib Eriksen får seks timer ekstra til hjælp hvert kvartal, som han selv må bestemme, hvad skal bruges til. Han kan vælge, om de skal bruges på én gang samlet, eller de skal deles op i mindre bidder. Det kan for eksempel være til en indkøbstur, et ekstra bad, ekstra rengøring, eller oplevelser.

Ib Eriksen er pensioneret lærer, og var i sin tid med til at starte Musikskolen i Horsens. Hele sit arbejdsliv har han været aktiv inden for musikken. Det bærer også hans dagligstue præg af med musikinstrumenter på væggene. Derfor var det en rigtig god oplevelse at være i kirken at opleve Musikskolen optræde. For sygehjælper Anette Hansen giver klippekortordningen også arbejdet kvalitet.

”Det er dejligt at få tid sammen til oplevelser. Vi lærer hinanden at kende. Det giver tryghed og åbenhed, og vi får nogle bedre samtaler, når jeg kommer her. Og så er det jo spændende, at vi også har de samme interesser,” siger Anette Hansen, der er sygehjælper i Hatting-gruppen under Sundhedscenter Søndergården i Horsens Kommune.

Den næste tur er endnu ikke planlagt, men Ib drømmer om at gense Jelling Seminarium, hvor han engang tog sin uddannelse, eller Vejle kunstmuseum.


Fakta om klippekortordningen

• Puljen til klippekortordningen er aftalt i forbindelse med finansloven for 2015.
• Klippekortordningen tilbydes til borgere, der er over 67 år og som har brug for omfattende eller moderat daglig hjælp i hverdagen.
• Klippekortet skal være med til at styrke livskvaliteten for de svageste hjemmehjælpsmodtagere.
• De ældre kan bruge klippekortet til f.eks. hjælp til madlavning, indkøb, højtlæsning eller ledsagelse ved eksempelvis museums- eller svømmehalsbesøg. Hjælpen aftales mellem den enkelte borger og hjemmehjælperen.
• Horsens kommune har i 2015 modtaget 1,05 mio. kr. til klippekortordningen, i 2016 får kommunen 2,25mio.kr. Inden for den økonomiske ramme er det muligt at tilbyde ordningen til 220-240 borgere i kommunen. Ordningen er tidsbegrænset til udgangen af 2016.



Ny plan for brandslukning

$
0
0

I løbet af 2016 bliver der udarbejdet en ny plan for, hvordan brandslukningen i Hedensted og Horsens Kommuner varetages.

Det sker som følge af, at beredskaberne i de to kommuner pr. 1. januar 2016 blev lagt sammen til Sydøstjyllands Brandvæsen.

Indtil videre får sammenlægningen af de to beredskaber dog ikke nogen betydning i forhold til brandbilerne (det operative beredskab). De samme brandbiler vil fortsat køre ud fra de samme brandstationer.

Der bliver kun tale om at sammenlægge det administrative personale i én enhed. Personalet kommer til at løse de administrative opgaver, beredskaberne hidtil har løst hver især.

På myndighedsområdet betyder sammenlægningen, at selskabet skal gennemføre ca. 875 brandsyn årligt. Hovedsageligt i butikker, undervisnings- og forsamlingslokaler og hos særligt brandfarlige virksomheder.

Brandslukningen varetages for tiden af seks brandstationer i området. Disse drives af Trekantområdets Brandvæsen, Falck og Horsens Kommune.

Sidste år rykkede brandvæsenet i de to kommuner ud til ca. 950 brande.


Hvem bliver Årets MGP-skole?

$
0
0
Når DR's MGP ruller over skærmen d. 20. februar ligger der et stort stykke arbejde bag for de medvirkende børn. Den proces får børnene i en række skoleklasser fra Horsens Kommune indblik i med et lokalt Skole-MGP.
 
I samarbejde med DR og Horsens & Friends har Kulturafdelingen sendt en invitation ud til alle kommunens skoler med et tilbud om et kort, intensivt forløb med en professionel sangskrivercoach. Sammen med coachen vil klassen skrive sin egen sang, og fredag d. 12. februar blive inviteret til det store Skole-MGP på Horsens Ny Teater, hvor der skal dystes med de andre deltagende skoler.
 
Der er frit slag på genre, tema og besætning, og der stilles ingen særlige krav om musikalske kompetencer til klassen. Det skal være lysten og ideerne der driver værket, så vil klasserne være i gode hænder hos deres topmusikalske coach.
 
Selve Skole-MGP løber af stabelen ved et festligt arrangement lige op til børnenes vinterferie. Her vil sangerinden Szhirley være vært for arrangementet, der undervejs vil blive krydret med lidt spas og underholdning. Vigtigst er dog børnene egne præstationer, der vil blive bedømt at et lokalt dommerpanel, med forstand på såvel musik som performance!
 
Skolen skal bidrage med en lærer, der kan være med på sidelinjen til såvel workshop som selve konkurrencedagen. Det er gratis at deltage. Tilmelding foregår til kulturkonsulent Lene Bjarke Skov i Kulturafdelingen på tlf. 76292309 eller kulbj@horsens.dk. Hun står også til rådighed med uddybende information om arrangementet.
 
Se invitationen HER.

Kontakt kulturkonsulent Lene Bjarke Skov på tlf. 76292309 eller kulbj@horsens.dk for yderligere information.

Socialt og lokalt ansvarlig - er det din virksomhed?

$
0
0

Når medlemmer af HORSENS ALLIANCEN i starten af februar sætter sig ned og beslutter, hvem der skal have CSR-mærket, er det for at fremhæve de virksomheder, der tager ansvar – både socialt og lokalt.

Torben Busk, Erhvervschef i BusinessHorsens, fortæller:
• CSR-mærket er opstået, fordi HORSENS ALLIANCEN ønsker at give et skulderklap til de virksomheder, som tager et socialt ansvar. Det kan være ved at hjælpe ledige ind på arbejdsmarkedet eller skabe en rummelig arbejdsplads. Vi oplevede sidste år en stor interesse for CSR-mærket, og jeg tror og håber på, at vi får mange gode indstillinger igen i år.
CSR-mærket gives til virksomheder, som er gode til at hjælpe ledige i gang, til at rumme medarbejdere med særlige behov, eller til at sikre et godt arbejdsmiljø.

Sidste år fik bl.a. Elgiganten i Horsens CSR-mærket. Jan Clausen, som er varehuschef i forretningen, fortæller, at Elgiganten løbende har fire ledige i virksomhedspraktik, og at det sagtens kan ende med en fastansættelse, hvis praktikanten udviser flair for arbejdet og lægger sig i selen for at gøre en forskel. På spørgsmålet om, hvad virksomheden får ud af det, svarer han:
- Vi får glæden ved at se mennesker udvikle sig. Hos os får praktikanterne allerede fra dag ét et selvstændigt ansvarsområde, et konkret jobindhold, og der bliver stillet krav til dem. Samtidig er de på lige fod med alle andre medarbejdere, og er en del af en arbejdsplads, hvor vi vil have det sjovt, når vi går på arbejde.
Jan Clausen fortæller videre, at han ikke bruger CSR –mærket eksternt til at brande sin forretning, men at han bruger det internt:
- CSR-mærket er ikke noget, vi går og praler med - vi er ikke socialt ansvarlige for reklameværdien. Men jeg bruger CSR-mærket internt, når jeg holder møder med medarbejderne. Det er en del af vores kultur at hjælpe hinanden og andre, og det er noget, vi skal være stolte af.
Læs mere om CSR-mærket og find indstillingsskema på www.horsensalliancen.dk. Indstillinger skal sendes til horsensalliancen@horsens.dk inden 31. januar 2016.

Virksomheder, der har fået mærket i 2015, skal indstilles igen for at få mærket i 2016.


Fakta om CSR
CSR står for Corporate Social Responsibility og oversættes ofte til virksomheders sociale ansvar.

Fakta om HORSENS ALLIANCEN
HORSENS ALLIANCEN er en lokal trepartsaftale mellem Horsens kommune, erhvervslivet, DI Horsens, LO Horsens og BusinessHorsens. Formålet er at få flere i arbejde og forbedre vilkårene for virksomhederne i Horsens Kommune.
Det gøres bl.a. ved at:
• Jobcenter Horsens hjælper virksomhederne med at finde kvalificeret arbejdskraft, når de søger nye medarbejdere
• tilbyde virksomhederne kvalificerede vikarer, når de sender medarbejderne på efteruddannelse
• øge antallet af netværksvirksomheder, som ønsker at tage et socialt ansvar og give ledige mulighed for at komme på arbejdsmarkedet
Frem mod udgangen af 2017 er formålet med HORSENS ALLIANCEN, at Horsens Kommune har 600 færre borgere på offentlig forsørgelse. I den samme periode udfases dækningsafgiften svarende til 40-45 mio. kr.

Flere mænd i plejen

$
0
0

Af Vibeke Juul
Foto: Per Algreen

Et stigende antal mænd vil være social- og sundhedshjælpere eller -assistenter i Horsens Kommune.

I perioden fra 2001-2009 ansatte Horsens Kommune 10 social- og sundhedshjælperelever. Fra 2010 til 2015 var tallet 45.

Mændenes argumenter for at søge ind på de ellers kvindedominerede arbejdspladser går blandt andet på, at de gerne vil give omsorg og nærhed til ældre.

- Vi oplever, at et stigende antal mænd søger ind til plejen, og de træffer et bevidst valg om at gøre det. Uddannelsen er håndgribelig og tydelig, og den giver mening for dem, siger uddannelseskonsulent Hanne Christensen, Horsens Kommune.

Hun tilføjer, at en del af mændene har taget andre uddannelser, inden de vælger Social- og Sundhedsskolen.


- Jeg tror, at vi mænd kan bløde lidt op på den konkurrencementalitet, der kan være kvinder imellem, siger Kristian Eriksen. Han har ikke et sekund fortrudt, at han rent jobmæssigt skiftede børnene ud med ældre.

Det gælder også de mandlige social- og sundhedshjælpere, som er ansat på Plejecenter Nørrevang ved Horsens.

38-årige Kristian Eriksen var folkeskolelærer i København, inden han skippede skoleverdenen til fordel for plejen af ældre mennesker.
- Jeg hang på en eller anden måde fast i jobbet som lærer, og det var først, da jeg oplevede min mors sygdomsforløb på et plejehjem, at jeg kom helt tæt på den verden og besluttede mig for at blive en del af den. Det giver mening for mig at være noget for nogen – at give nærhed og omsorg - og det ønske får jeg til fulde opfyldt her, siger Kristian Eriksen.

Han tilføjer, at der også er en del pædagogik i arbejdet som plejer.

- Selvfølgelig skal jeg ikke lære plejehjemsbeboerne tysk grammatik. Her gælder det mere dagligdags gøremål, men det er fuldt ud tilfredsstillende at ”lære de ældre at lære.”


- Det er ikke for at være negativ overfor mine kvindelige kolleger, men min overbevisning er, at kvindefnidder kan have en tendens til at forsvinde, når der er mænd på arbejdspladsen, siger John Jørgensen. 

Også den 44-årige social- og sundhedshjælper John Jørgensen har en helt anden baggrund fra et 20 års langt arbejdsliv som ufaglært på en møbelfabrik.

- Da jeg mistede mit job under finanskrisen, gik min drøm om at arbejde i plejen pludselig i opfyldelse. Jeg kom i praktik her på Nørrevang og søgte ind på Social- og sundhedsskolen. Jeg var imidlertid uvant med at sidde på skolebænken, men heldigvis skubbede min leder på, så jeg fuldførte uddannelsen.


- Der skal også være mænd på et plejecenter, mener beboer Ole Breumby Vang-Christensen, der får sig en snak med den 30-årige Kristian Jeppesen, som er i gang med at uddanne sig til social- og sundhedshjælper.

Ifølge assisterende områdeleder Henrik Brandt kan mænd spille en særlig rolle for det psykiske arbejdsmiljø:
- Mænd bruger ofte humoren til at bringe ro over en situation. Den evne har en positiv virkning både på beboerne og det øvrige kvindelige personale. Men selvom jeg er rigtig glad for, at flere mænd søger job i plejen, så vil det altid være de faglige og personlige kompetencer, der tæller mest.

Der er 20 beboere på Plejecenter Nørrevang.


Article 16

Kinesiske medier til Horsens

$
0
0

Af Vibeke Juul

Danske medier har længe bragt nyheder om samarbejdet mellem Horsens Kommune og søsterbyen Chengdu.

Nu vil de kinesiske medier selv på banen og se, hvad der foregår i deres danske søsterby.

En delegation bestående af journalister fra regionale TV-stationer og trykte medier i millionbyen og området omkring den besøger Horsens
fredag og lørdag den 22. og 23. januar 2016.

Delegationen skal se, hvordan vandet bliver renset på Horsens Vand, de skal have indblik i, hvordan Horsens Kommune forbereder børnehavebørn til skolen, de skal besøge VIA University College, og sidst men ikke mindst skal de høre Horsens Architects - fire lokale tegnestuer - fortælle om deres arbejde med at designe skole og børnehave i Chengdu.

Sidstnævnte besøg kommer til at foregå på tegnestuen hos RUM, som har tegnestue i Bastian. Her kan medierne samtidig få indblik i, hvad danske arkitekter kan, når det gælder renovering af gamle bygninger.

På VIA University College bliver den kinesiske delegation blandt andet præsenteret for noget af den forskning, der foregår indenfor vandmiljø. Og de kommer desuden til at besøge flere pædagogiske værksteder, hvor de bliver introduceret til nogle af de pædagogiske principper, som pædagoguddannelsen arbejder med.

De kinesiske medier dækker et område bestående af over 100 millioner lyttere, seere og læsere, og ifølge borgmester Peter Sørensen (S) vil besøget derfor give Horsens Kommune en fantastisk mulighed for yderligere at manifestere sig blandt kineserne.

- Det plejer at være danske medier, der skriver om vores samarbejde med Kina, men nu kommer kineserne til os. Det giver os en unik indgang til at fortælle masser af gode historier om Horsens. Besøget kan samtidig bane vejen for yderligere uddannelsesprojekter og erhvervsmæssige samarbejder à la skoleprojektet.

Programmet omfatter også et besøg på Horsens Bibliotek, hvor der i anledning af det kinesiske nytår bliver lavet en workshop med papirklip.

Mediebesøget er arrangeret af det kontor i Chengdu, som Horsens Kommune samarbejder med, også kaldet Chengdu Municipal Foreign and Overseas Chinese Affairs Office.

Kinesisk ambassadør til Horsens

$
0
0

Horsens får søndag den 24. januar 2016 besøg af den kinesiske ambassadør i København, Liu Biwei.

Pressen er velkommen til at overvære besøget.

Borgmester Peter Sørensen vil sammen med Horsens Kommunes kulturdirektør Hanne Damgård være værter for ambassadøren, der skal besøge forskellige steder i Horsens.

Første stop er virksomheden Hamlet Protein, der producerer sojabaserede proteinløsninger inden for specialfoder til unge dyr.

Dernæst går turen til FÆNGSLET og VIA University College.

Ambassadørens besøg slutter med en kop kaffe på Horsens Ny Teater, inden det kinesiske nytårsshow løber af stablen. Showet, som den kinesiske ambassade i København har formidlet – og som i øvrigt er udsolgt - er med Henan Art Troupe.

Truppen optræder med kinesisk kampsport, musik og dans.

Det er første gang, at den kinesiske ambassadør gæster Horsens.


Fuldkorn er guldkorn

$
0
0

Sæt kryds i kalenderen den 22. januar. Denne dag er Årets Fuldkornsdag – og Horsens Sund By er med. Årets Fuldkornsdag markeres landet over for at gøre opmærksom på fordelene ved at spise minimum 75 gram fuldkorn om dagen.

- I Horsens Kommune vil vi meget gerne sætte fokus på fuldkorns gavnlige virkning for sundheden – og fuldkorns gode smag. Denne dag står vi derfor på Horsens og Brædstrup biblioteker og er klar til at tage en snak om for eksempel forskellen på fuldkorn, fibre og kerner. Vi har desuden fået sponsoreret fuldkornsprodukter fra Schulstad Levebrød, som vi uddeler gratis, udtaler Helle Kraglund, sundhedskonsulent, Horsens Sund By.

Horsens Sund By står på Horsens Bibliotek kl. 10.00-12.00 og på Brædstrup Bibliotek kl. 13.00-15.00.

”Vælg fuldkorn” er et officielt kostråd

”Vælg fuldkorn” er et af de officielle kostråd. Det er vigtigt at spise fuldkorn, da det indeholder mange vigtige næringsstoffer, kostfibre, vitaminer og mineraler. 

Fuldkorn mætter rigtig godt. Det betyder, at du spiser mindre og får lettere ved at holde vægten. Desuden er fuldkorn godt for fordøjelsen og holder maven i gang.
Der findes et utal af fuldkornsprodukter; fuldkornsbrød, morgenmadsprodukter med fuldkorn, fuldkornspasta, fuldkornsris m.m.

Dagen er organiseret af Fuldkornspartnerskabet, som siden januar 2009 har arbejdet for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn.

Fakta om Fuldkorn og Fuldkornspartnerskabet

• Fødevarestyrelsen anbefaler, som en del af de 10 officielle kostråd, at en voksen spiser minimum 75 gram fuldkorn om dagen, mens børn anbefales at spiser 40-60 gram om dagen
• Danskerne spiser i dag 63 gram fuldkorn om dagen. Før Fuldkornspartnerskabet blev etableret spiste danskerne kun 36 gram fuldkorn om dagen
• 30 procent af danskerne spiser de anbefalede mængder fuldkorn
• 43 procent af alle børn spiser den anbefalede mængde fuldkorn
• Fuldkornspartnerskabet består af Fødevarestyrelsen, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Fødevarestyrelsen og en række fødevarevirksomheder.




Byrådet vil have mere socialøkonomi i Horsens

$
0
0

Det bedste fra begge verdener. Sådan beskriver borgmester Peter Sørensen en socialøkonomisk virksomhed, som på én og samme tid er en privat virksomhed på markedsvilkår og en virksomhed med et socialt formål.

Bag den nye strategi for socialøkonomi står Horsens Kommune i samarbejde med BusinessHorsens. Målet er at få flere socialøkonomiske virksomheder i Horsens frem mod 2020. Borgmester Peter Sørensen fortæller:

"Vi har i Horsens Kommune fokus på beskæftigelsesindsatsen for de allermest udsatte grupper, der ikke alene ved hjælp af den ordinære indsats kan opnå tilknytning til arbejdsmarkedet. At være på arbejdsmarkedet giver adgang til at være en del af et fællesskab, som er vigtigt for at have et godt liv. Med den nye strategi skaber vi nye velfærdsfællesskaber i Horsens, hvor initiativerne sker ude i samfundet, mens kommunen blot har en understøttende rolle."


Den nye strategi udgør et ønske om at fremme socialøkonomiske løsninger på de samfundsmæssige og lokale udfordringer, som kommunen står overfor. Det gælder særligt inden for beskæftigelsesområdet, men også inden for det sociale område, og områderne sundhed, kultur og miljø.

Virksomhederne kan spille en rolle
Finn Pedersen, formand for BusinessHorsens, fortæller, at både iværksættere og etablerede virksomheder kan spille en rolle i at skabe alternativer til de traditionelle velfærdsløsninger.

"Vi håber, at virksomhederne i Horsens kan se potentialet i socialøkonomi. Den enkelte virksomhed kan eksempelvis vælge at bruge leverandører og samarbejdspartnere, som er socialøkonomiske virksomheder. Der er også eksempler på, at virksomheder omdanner dele af produktionen til en socialøkonomisk enhed i virksomheden. Mulighederne for at tænke innovativt, kreativt og bæredygtigt inden for rammerne for socialøkonomi er mange."

I strategien er der lagt vægt på at øge kendskabet til socialøkonomi og styrke rådgivningen. Samtidig vil man gøre sig erfaringer med at udbyde kommunale opgaver til socialøkonomiske virksomheder, etablere en ”socialøkonomisk indgang” mellem BusinessHorsens og Horsens Kommune, og drive et netværk for socialøkonomiske aktører.

Der er desuden afsat midler til en pulje, hvor iværksættere og virksomheder kan søge om hjælp til opstart af en socialøkonomisk virksomhed. Puljen vil blive meldt ud i april 2016.

Strategi socialøkonomi

Fakta

En socialøkonomisk virksomhed

• er en privat virksomhed, der driver erhverv med det formål at fremme særlige sociale og samfundsgavnlige formål.
• sælger en ydelse eller et produkt og geninvesterer sit overskud i virksomhedens formål.
• arbejder enten for en målgruppe/en sag eller med en målgruppe.


Ryggen på ret køl

$
0
0
Af Mette Pamperin Rasmussen

Rigtig mange mennesker oplever at have ondt i ryggen, når de er på arbejde, ude at handle, eller når de står ud af sengen om morgenen. Hos Vital Horsens - centrum for sundhed og træning er der hjælp at hente for alle, som oplever ryg- og lændesmerter i hverdagen.


Fysioterapeuterne på Vital Horsens, Langmarksvej 85 tilbyder gratis rygrådgivning, hvor de deler ud af deres viden om ryggen og kommer med gode råd til, hvordan man klarer sig i dagligdagen på trods af smerter i ryggen. Deltagerne kan tage gode træningsøvelser med sig hjem, der kan hjælpe med at forebygge rygsmerterne.

”De fleste af os oplever rygsmerter på et tidspunkt i livet. I rådgivningen arbejder vi med øvelser, der styrker ryggen og giver bevægelighed og stabilitet. Som fysioterapeuter møder vi i det daglige mange rygpatienter, der er blevet opereret og kommer her til genoptræning. Vi har derfor oparbejdet en stor erfaring i, hvad der virker, så ryggen kan komme på ret køl igen” siger Anne Kjeldbjerg, der er fysioterapeut i Vital Horsens.

Åben rygrådgivning foregår hver 4. torsdag fra kl. 16.00-18.00. Tilmelding på vitalhorsens@horsens.dk eller på tlf. 76 29 37 51.

Målet med Åben rygrådgivning er at forebygge, at rygsmerter udvikler sig til længerevarende rygproblemer. Undervisningen foregår på hold, men fysioterapeuterne tager udgangspunkt i den enkelte deltagers problemstilling.

Idrætsfest på Horsens Kommunes Rådhus

$
0
0
Præstationerne blev i går hædret ved et arrangement på Rådhuset, hvor Borgmester Peter Sørensen og Kulturudvalgsformand Kristian Dyhr overrakte Horsens Kommunes Idrætspris. Over 400 mestre blev hædret, heriblandt 2 verdensmestre og 3 europamestre.

Horsens Kommunes Idrætspris var i år lavet af Monique Pedersen fra Billedskolen i Horsens, et smukt billede, der bl.a. repræsenterede styrke.

I år var temaet OL. Der var derfor blandt andet interview med Birgitte Froberg, der deltog i OL i Seoul i 1988 i kajak.


Prismodtagere børn og unge

Prismodtagere voksne

Ekstra skub til eliteidrætselever

$
0
0

Af Vibeke Juul
Foto: Per Algreen

Den mentale træning er begyndt at fylde mere hos eliteidrætseleverne på Langmarkskolen i Horsens.

Flere elever tager således imod tilbuddet om at få en personlig coach, der kan hjælpe dem med at få styr på tankerne. Coachen er vant til at arbejde professionelt med unge på et højt sportsligt niveau, og målet med indsatsen er at få talenterne endnu højere op.

- Vi har længe haft fokus på at tilbyde de unge ekspertbistand for at dygtiggøre dem mest muligt inden for deres sportsgren, men det er først nu, at de unge for alvor begynder at gøre brug af tilbuddet om mental træning. Indtil videre er ca. 10 elever blevet hjulpet videre af en personlig coach, fortæller Nikolaj Bröstrøm, der er eliteidrætskoordinator i Horsens Kommune.

Der bliver kun trukket på brugen af ekspertbistand i særlige tilfælde, hvor indsatsen kan gøre en forskel.

- Det er ikke alle eliteidrætselever, der får tilbud om en mental træner. Det kræver, at de unge rummer et stort potentiale inden for deres sportsgren men altså samtidig kæmper med en blokering, der gør, at de ikke kan udnytte det fuldt ud. Det kræver noget af de unge og for at opnå resultater, skal de vise en vilje til at ville arbejde med sig selv, fortæller Nikolaj Bröstrøm.


- Jeg er vild med at spille golf, for her kan jeg selv tage ansvar. Men jeg er samtidig meget konkurrenceminded, og min coach har hjulpet mig med at tøjle mine følelser, når jeg har dårlige slag, siger Jacob Worm Agerschou, der få måneder efter at træningsforløbet var slut vandt sin første turnering.

Den 15-årige golfspiller Jacob Worm Agerschou, er en af dem, som har fået et mentalt løft takket være et forløb hos en personlig coach.

Jacob, der går i 9. S (elitesportsklassen) på Langmarkskolen og ved siden af skolegangen dagligt træner flere timer i Stensballegaard Golfklub, har ét fokus: at blive en af verdens bedste golfspillere.

- Min personlige coach har hjulpet mig med at holde fokus det rigtige sted. For eksempel kunne jeg have svært ved at holde hovedet koldt, hvis jeg havde et dårligt slag. Så skældte jeg ud på mig selv, og det er ikke godt. Min coach gav mig nogle teknikker til at styre mine tanker. I stedet for at hænge fast i et dårligt slag, fokuserer jeg nu på det næste. Helt lavpraktisk kan jeg lægge afstand til et dårligt slag ved at spise eller drikke noget og i det hele taget forholde mig stille og roligt, fortæller Jacob.


Jacob bruger mange timer på at træne i Stensballegaard Golfklub. Og familien - eller logistikafdelingen som hans far kalder den - bakker ham 100 % op.

Han tilføjer, at det også har været psykisk krævende at gennemføre forløbet. Coachen graver dybt, og for at opnå resultater skal man turde kigge ind i sig selv. I dag er han imidlertid langt mere bevidst om sin adfærd.

- Jeg har fået værktøjer til at tackle et dårligt slag og har fået øjnene op for, at verden ikke går af lave, fordi man mister succes. Uden den hjælp var min udvikling gået i stå.

Ud over støtte til den mentale træning kan ekspertbistanden omfatte gode råd om sportsernæring, skadesforebyggelse m.m.

Fakta

• Horsens Kommune og Team Danmark har siden 2008 samarbejdet om talentudvikling i Horsens
• I den nye aftale prioriteres talentudvikling i første omgang i seks Team Danmark sportsgrene: fodbold, håndbold, sejlsport, badminton, orienteringsløb og svømning
• Talentudviklingen omfatter også lokalt prioriterede idrætsgrene som cykling, damefodbold, golf, amerikansk fodbold og basketball

Fakta om Jacob Worm Agerschou

• spiller til daglig på Stensballegaard Golfs elitehold

• blev i efteråret 2015 udtaget til Juniorlandsholdets Udviklingstrup

Bedste resultater i 2015:

• 1. plads - Wilson Staff Junior Cup U16 (Asserbo Golf Club)
• 3. plads – Cobra/Puma Via Biler U16 (Skanderborg Golf Klub)
• 6. plads – Callaway Masters U21 (Blokhus Golfcenter)
• 16. plads – US Kids Golf European Championship U18 (Luffness, Skotland)
• Cut klaret til finalerunden – US Kids Golf Teen World Championship U18 (Pinehurst NC, USA) på Pinehurst no. 2 (US Open Course)

Bedste resultater I 2014:

• 4. plads – Dansk Golf Unions Årgansmesterskaber (Rønnede Golfklub)
• 2. plads ved JM – Stensballegaard Golfklubs Junior Elitehold (Alssund Golfklub)
• Deltagelse ved US Kids Golf European Championship U15 (Luffness, Skotland)
• Deltagelse ved US Kids Golf Teen World Championship U15 (Pinehurst, USA)

Tagrender på skoleskemaet

$
0
0

Af Vibeke Juul

En stump tagrende og et loddeapparat.

Det får et hold elever fra 7. og 9. klasser på Bankagerskolen i Horsens stukket i hænderne, når de tirsdag den 9. februar besøger den lokale VVS virksomhed Lars Juhl Nielsen, Langmarksvej 54 i Horsens.

Besøget er led i Projekt Samspil – et initiativ der er igangsat af HORSENS ALLIANCEN og gennemføres i et samarbejde mellem Horsens kommune og Insero. Formålet er at gøre de unge klogere på arbejdsmarkedet og de kompetencer, der efterspørges.

Bjarne Sørensen, (SF) der er formand for Beskæftigelsesudvalget i Horsens Kommune, understreger betydningen af samarbejdet:
- Det er afgørende, at folkeskolerne arbejder tæt sammen med virksomhederne, og at man derigennem understøtter virksomhedernes behov for arbejdskraft bedst muligt, siger han.

Ifølge direktør for Uddannelse og Arbejdsmarked Peter Sinding Poulsen, er der store forventninger til initiativet:
- Det er planen, at besøgene fremadrettet skal være en fast bestanddel af undervisningen på alle klassetrin, så vi på den måde kan understøtte eleverne i at træffe de rigtige valg med hensyn til uddannelse og job.

Og hos det lokale firma kommer de unge helt tæt på blandt andet blikkenslagerens arbejdsfelt.

Autoriseret VVS-installatør Lars Juhl fortæller:
- I løbet af besøget bliver de unge delt i to hold. Det ene hold skal ind i frokoststuen og høre mig fortælle om, hvad arbejdet som blandt andet blikkenslager og VVS montør kræver. Imens skal det andet hold lære at lodde en tagrende, og bagefter bytter de. Jeg har valgt opgaven med tagrender, fordi de fylder 60 % af blikkenslagerens arbejde. Derudover er det en overskuelig opgave, som gerne skulle give de unge en god oplevelse og muligheden for at skabe et produkt, de kan være stolte af og vise frem til deres forældre.

Lars Juhl understreger, at de unge desuden vil få kontant viden med derfra om, hvilke krav der stilles til dem, hvis de vælger VVS-faget.

- Vi skal ikke bare have unge ind, der kan tage fat. De skal også kunne bruge hovedet og blandt andet mestre matematik og sprog på et rimeligt højt niveau.

Han tilføjer, at initiativet med virksomhedsbesøg er en rigtig god idé:
- Som lokal virksomhed har vi en forpligtelse til at hjælpe de unge med at træffe de rigtige uddannelsesvalg. Samtidig får vi noget igen, for jo mere information, vi giver om faget, jo lettere får vi også ved at rekruttere de rette medarbejdere.

Virksomhedsbesøgene kører mandag og tirsdag den 8. og 9. februar. I løbet af de to dage skal eleverne ud over VVS-firmaet besøge Dansk Boligbyg i Vejle, rådgivningsvirksomheden Atkins Danmark, Horsens Golfklub, Bolig Horsens og DSV (De Samvirkende Vognmænd.)

Hjemme på skolebænken bliver der fulgt op på virksomhedsbesøgene med 25 timers undervisning i Uddannelse og Job.

Fakta

• Projekt Samspil er igangsat af HORSENS ALLIANCEN og gennemføres i et samarbejde mellem lokalt erhvervsliv, Horsens Kommune og Insero
• I projekt Samspil mellem Uddannelse og Erhverv skal elever på samtlige klassetrin i folkeskolerne i Horsens Kommune besøge lokale virksomheder

Viewing all 168 articles
Browse latest View live